Vremea este tot mai rece pe zi ce trece, ceața își face prezența adesea și încep să cadă primii fulgi de zăpadă. Este deja iarnă!

Unora dintre noi ne place iarna, altora nu. Este perfect firesc să fie așa pentru că suntem diferiți. Dar chiar dacă iarna poată să displacă unora, ziua de Crăciun este momentul magic din an pe care îl așteptăm cu toții și care ne umple tuturor sufletele de căldură, lumină și nostalgia copilăriei!

Friptura de pe Masa de Crăciun

Masa de Crăciun
Friptura de pe Masa de Crăciun!

Crăciunul înseamnă bradul verde maiestuos care ne fascinează cu luminile sale strălucitoare, înseamnă cadouri îmbelșugate pentru copiii cuminți (dar și pentru cei mari!), înseamnă reînnodarea vechilor prietenii și momentele de liniște petrecute cu familia.

Dar asta nu este totul! Crăciunul înseamnă și mese îmbelșugate și nenumărate feluri de prăjituri de casă, una mai apetisantă ca cealaltă! Ehei! Cine nu-și amintește de zilele senine ale copilăriei când bunica sau mama te servea cu o felie de cozonac proaspăt care te făcea să uiți imediat de gerul de afară?

Cu siguranță, Crăciunul înseamnă cozonac. Fie că vorbim de cozonac simplu, cozonac cu nucă, cozonac cu mac, cozonac cu ciocolată, cozonac unguresc (ai gustat vreodată baigli cu nucă sau baigli cu mac?), cozonac nemțesc cu fructe uscate, cozonac umplut cu cremă de vanilie sau alt tip de astfel de minunăție, cozonacul este omniprezent și ne încântă papilele gustative cu savoarea sa!

Da, știu, o să spuneți că și curcanul face parte din sărbătoarea Crăciunului! Așa și este, cine și-ar putea imagina o masă de Crăciun fără friptură de curcan? Poate doar cei cărora nu le place această pasăre maiestuoasă și gustoasă…Ei bine, dacă nu-ți place curcanul, sunt multe alte bunătăți care îl pot înlocui cu succes!

Ce ziceți de o friptură de rață pe varza? Prea seamănă cu renegatul curcan? Păi atunci să mergem la sigur și să preparăm o delicioasă friptură de porc. Nu cred că sunt prea mulți care ar refuza o bucățică de carne suculentă din proaspăt sacrificatul purcel de Ignat! Sunt atât de multe rețete de friptură cu carne de porc că nu o să intru în amănunte, sunt sigur că fiecare dintre voi are o rețetă preferată.

Desigur, să nu uităm atrăgătoarele aperitive de pe masa de Crăciun. Ouă umplute, roșii umplute cu salată de vinete, ardei umpluți cu cremă de brânză, rulouri cu șuncă și multe, multe alte bunătăți vor atenta la silueta ta. Iar tu, ca și mine, te vei preda și vei gusta din fiecare că, deh, odată e Crăciunul!

La fel și cu desertul…niciunul dintre noi nu o să rezistăm la un tort de ciocolată, tort de nucă sau alt fel de prăjitură de casă irezistibilă și ne vom preda de bunăvoie plăcerilor gastronomice care ne înconjoară!

Pe lângă bunătățile de pe masă, cina din Seara de Ajun sau prânzul festiv de Crăciun ne încântă și cu minunatele aranjamente și comesenii plini de voioșie cu care împărțim preparatele delicioase. Sunt momente de liniște și bucurie de care trebuie să te bucuri din toată inima pentru că nu se vor mai întoarce pentru un an!

Așadar, dat fiind că momentul magic se apropie cu repeziciune, pregătește-te sufletește și trupește de zilele de trudă plăcută care vor urma. Cumpără cadouri pentru cei dragi, atât mici cât și mari, și pregătește-ți silueta pentru zilele festive în care vei gusta din toate bunătățile, chiar dacă ști că greutatea ta va avea de suferit…

De ce se servește friptură de curcan de Crăciun?

În țările unde se sărbătorește Crăciunul, fermierii obișnuiau să servească friptură de vită sau pui cu ocazia acestui eveniment…

Pentru că vitele și găinile erau mai folositoare gospodarilor pe termen lung datorită laptelui și a ouălor, la un moment dat s-a trecut la gătirea curcanilor!

În plus, spre sfârșitul anului, curcanii ating dimensiunea ideală pentru sacrificare și acesta este un motiv în plus pentru care friptura de curcan a devenit o tradiție de Crăciun!

Sărbători Fericite tuturor celor care urmăresc www.retetedecasa.com și mult spor la prepararea mâncărurilor și prăjiturilor cu care vei încărca masa de Crăciun!

Apropo, ție care preparate îți plac cel mai mult? Scrie pe pagina noastră de Facebook părerea ta despre cum vei pregăti casa de sărbătoare și ce fel de mâncare și prăjitură vei prepara!

Mai multe despre Crăciun poți citi aici (în limba engleză).

Abonează-te la YouTube!