Rețete de cornulețe cu gem și untură – cum să fac cornulețe cu gem de caise în 14 pași simpli ca la mama acasă.
Rețetă de cornulețe fragede cu untură și gem de casă să prepari cornulețe cu ingrediente simple și delicioase.
Învață în acest video cum să faci cornulețe cu gem și untură folosind o simplă și gustoasă rețetă de cornulețe fragede cu care bunica își răsfăța nepoții!
SUPER DELICIOASĂ rețetă de prăjitură de casă oferită de www.retetedecasa.com! POFTĂ BUNĂ! ?
1) 1,3 kg aluat fraged cu untură, preparat din 600 gr de făină (3 căni) – vezi cum se face aluat cu untură (cine dorește, poate folosi aluat fraged cu unt)
2) 2-3 linguri de făină pentru suprafața de lucru
3) 100 gr gem
4) 100 gr zahăr pudră vanilată
1) prepară aluat fraged cu untură sau cu unt
2) după ce l-ai preparat, taie aluatul în două bucăți egale
3) presară făină pe suprafața de lucru și întinde o bucată de aluat în foaie subțire de circa 1 cm
4) taie marginile foii de aluat să fie drepte (bucățile tăiate se pot refolosi)
5) taie foaia de aluat în în formă pătrată cu latura de 8-10 cm
6) pune pe fiecare pătrat aproximativ jumătate de linguriță de gem de caise (recomand gem de casă sau cu conținut FOARTE scăzut de gelatină) – se poate folosi și alt tip de gem, nu numai de caise
7) împăturește fiecare pătrat umplut cu gem de două ori (vezi video) și îndoaie capetele să obții forma de semilună sau cornuleț
8) pune cornulețele într-o tavă cu hârtie de copt, apoi pune tava în cuptorul preîncălzit la 180 C și coace cornulețele până se rumenesc (10-15 de minute)
9) între timp, continuă identic cu cealaltă bucată de aluat fraged
10) lasă delicioasele cornulețe cu gem și untură la răcit circa 5 minute după ce le scoți din cuptor
11) între timp, pune la copt și cea de a doua tavă cu prăjitură
12) acoperă fiecare cornuleț cu zahăr pudră cât timp este călduț
13) scutură excesul de zahăr și pune prăjiturile pe un platou
14) procedează identic cu cornulețele din a doua tavă
Acest tip de cornulețe cu gem are origine austriacă. Prăjitura a devenit foarte populară în toată Europa de Est și Balcani în perioada Imperiului Habsburgic și este acum una dintre cele mai iubite prăjituri de casă în România, dar și în alte regiuni.
Rețeta mai rafinată, cea originală, folosește aluat fraged cu unt dar, din cauza costului ridicat al untului, gospodinele au transformat rețeta autentică și au preparat aluat fraged cu untură, un ingredient care este mult mai ieftin și se găsea în multe gospodării în care se sacrificau porci de Ignat.
În afară de prețul redus, untura are și avantajul că face prăjiturile foarte fragede. Cu toate că această prăjitură cu gem se poate consuma imediat, ea devine mult mai bună după câteva zile din cauză că aluatul devine foarte fraged. Păstrate la loc răcoros, delicioasele cornulețe cu gem și untură se pot rezista chiar și câteva săptămâni fără să se strice!
Dat fiind că se prepară cu untură, această prăjitură cu gem se face de obicei iarna. În copilăria mea, era nelipsită de pe masa de Crăciun, dar bunica o prepara până primăvara târziu sau cât timp mai avea untură și gem în cămară…
Când faceți această prăjitură, îți recomand să cumperi untură de calitate, fără conținut de apă. De asemenea, gemul trebuie să fie de calitate, vâscos, cu conținut foarte ridicat de fruct. Versiunea originală se face cu gem de caise, dar poți folosi și dulceață din alt fruct.
O altă rețetă similară, și anume cornulețe cu magiun de prune, se face asemănător dar cu alt tip de aluat și concurează în preferințele mele cu aceste cornulețe cu gem de caise (vezi cum se fac cornulețe cu magiun de prune).
Poftă bună la cornulețe cu gem și untură!
Mai multe informații despre originea cornulețelor cu gem sunt disponibile aici (în limba engleză).