Rețete de aluat fraged de casă – cum se face aluat fraged cu untură în 7 pași simpli ca la bunica.
Rețetă de aluat cu untură să faci un aluat fraged pentru plăcintă și prăjituri tradiționale de casă cu untură de porc.
Urmărește videoclipul de mai jos și învață să faci aluat fraged cu untură pentru prăjituri de casă la fel cum făcea bunica!
SUPER DELICIOASĂ rețetă de aluat cu untură pentru prăjituri de casă oferită de www.retetedecasa.com! POFTĂ BUNĂ! ?
1) 3 căni de făină
2) 1 cană cu zahăr
3) 1 cană cu untură de porc
4) coaja răzuită de la o lămâie
5) 1 plic praf de copt
6) 1 plic drojdie uscată
7) 250 ml lapte rece
8) 1 ou
9) puțină făină pentru frământat
1) pune făina într-un bol suficient de mare
2) adaugă zahărul în bol
3) adaugă untura moale (să fie la temperatura camerei) în bol
4) răzuiește coaja de lămâie în bol
5) pune praful de copt și drojdia în lapte, apoi amestecă bine și așteaptă câteva minute
6) pune oul și laptele în bol, apoi amestecă ingredientele
7) pune puțină făină pe o suprafață de lucru, răstoarnă aluatul și frământă-l circa 1-2 minute
Când e vorba de copt prăjituri de casă, fiecare gospodină are o rețetă de aluat preferată.
Există diverse rețete de aluat pentru diferite tipuri de prăjituri. Toate lumea știe ce înseamnă un aluat dospit și că este folosit la cozonac și multe alte tipuri de prăjituri.
Pe lângă aluat dospit, există și rețete de aluat nedospit. Acestea sunt folosite la prepararea multor rețete de prăjituri de casă tradiționale. Rețeta prezentată în acest videoclip este una de aluat nedospit.
Diferența dintre aluatul dospit și cel nedospit constă, în principal, în faptul că aluatul dospit este lăsat să crească în stare crudă, înainte de a face prăjitura propriu-zisă, pe când aluatul nedospit este folosit imediat ce este gata.
Sunt destule persoane care mă întreabă de ce se folosește drojdie și praf de copt la această rețetă de aluat cu untură dacă nu este un aluat dospit. Ca să lămuresc această confuzie, faptul că aluatul nu este lăsat să dospească nu înseamnă că nu va crește deloc, ci că creșterea are loc în timpul coacerii iar ca să crească, prăjitura are nevoie de drojdie sau praf de copt.
Rețeta de aluat cu untură este foarte veche și se prepară în mod tradițional cu untură de porc. Aceasta nu se poate înlocui cu unt, cum cred unii, pentru că un aluat cu unt are nevoie de dospire să fie fraged.
Înainte ca cei care cred că untura este dăunătoare să facă observații critice, îi informez că untura de porc este, de fapt, foarte sănătoasă și este chiar vitală pentru organismul uman. Mai multe informații despre beneficiile unturii de porc pentru sănătate sunt disponibile aici.
Dacă vă întrebați de ce se pune atât drojdie cât și praf de copt, aflați că bunica a descoperit accidental că folosind această tehnică aluatul va fi mai fraged și se coace mai bine.
Dacă vă întrebați de ce se folosește lapte rece și nu călduț, aflați că acest aluat cu untură nu este un aluat dospit, deci nu este nevoie sa folosim lapte călduț.
Aluatul nedospit se potrivește foarte bine la prepararea de cornulețe cu gem sau cu altă umplutură cum ar fi rahat sau nucă.
Alte tipuri de prăjituri de casă foarte cunoscute care folosesc aluat nedospit sunt plăcintă cu mere tradițională sau plăcintă cu brânză dulce.
Din aluat nedospit cu untură se mai face și baigli cu mac sau baigli cu nucă și diferite tipuri de fursecuri.
Vezi cum să faci cornulețe cu gem și untură!
Spor la copt prăjituri de casă cu aluat fraged cu untură!
Mai multe informații despre diverse tipuri de aluat sunt disponibile aici!